Yumurtalıkların Uyarılması

Yumurtalıkların uyarılması - İstanbul Genetik Grubu

Ovülasyon İndüksiyonu (Yumurtalıkların Uyarılması):  Bu işlem anne adayının yumurtalıklarının (overler) uyarılmasıdır. Bu işlemle amaçlanan, çok sayıda yumurta elde etmek ve bu sayede transfere uygun embriyo bulma şansını arttırmaktır. İlaç tedavisiyle yumurtalıkları uyarılan anne adayı ultrasonla takip edilerek yumurtaların (oositler) olgunlaşması gözlenir.

Olgunlaşan yumurtalar, ultrason eşliğinde rahim içerisinden geçirilerek yumurtalıklara ulaştırılan, emme pompasına bağlı ince bir iğne yardımıyla toplanır ve embriyoloji laboratuvarına alınır.

Embriyoloji laboratuvarında tamamen steril bir ortamda temizlenen yumurtaların olgunlaşmış olanları seçilir. Bu arada, baba adayından alınan semen örneği Androloji laboratuarında hazırlanarak embriyoloji laboratuarına gönderilir. Semen örneğinden elde edilen sperm hücreleri ICSI işlemi yapılarak matür yani olgunlaşmış yumurtalara enjekte edilir. Fertilizasyon (döllenme) sonrasında her bir embriyo özel bir kültür (büyüme) ortamına aktarılır.

Döllenmeyi takip eden 3. günde embriyolar 7-8 hücreli aşamaya ulaştığında, ileri teknoloji mikroskop ve lazer sistemi kullanılarak her bir embriyodan 1 ya da 2 blastomer biyopsi yoluyla alınır ve inceleme için Genetik Laboratuvarına iletilir. Embriyolar ise gelişimlerini devam ettirmeleri için büyüme ortamlarına geri aktarılırlar.

Yapılan genetik değerlendirme neticesinde sağlıklı olduğu tespit edilen embriyolar seçilerek anneye transfer edilir. Transfer işlemi bir ultrason yardımıyla yaklaşık 15 dakika gibi kısa bir sürede gerçekleştirilir.